Кращого ніж Ложе, для сну бути не може
Loge logo

Як правильно купити матрац, який підійде саме Вам

Нормальний, здоровий сон - це запорука успіху для кожної людини. Наш сон зазвичай напряму залежить від того, на чому ми спимо, тому потрібно з відповідальністю віднестись до вибору потрібної моделі матраца. Уявіть собі ситуацію, що ви спали на матраці з якого вилізла пружина і всю ніч вона вам давила в спину. Після такого сну зранку себе відчуваєш немов побитий. Щоб такого не відбулось, потрібно знати, як правильно підібрати матрац для індивідуального користування. Отож, з’ясуємо, який матрац кращий для сну - на пружинах боннель, Pocket Spring  чи безпружинний.

 

Матрац на основі пружин з’явився дуже давно,  приблизно 120 років тому. За ці роки модель пружинного матраца значно вдосконалилась. Останніми роками виробники стали використовувати спеціальні пружинні блоки для матраців, які називаються блоками "Бонель". В основі такого виробу знаходиться багато малих пружин. Вони з’єднуються в єдину пружинну систему, яка в поєднанні із пінополіуретаном чи войлоком створює рівну і пружну поверхню. Лікарі вважають, що такі матраци не зовсім корисні, тому що не мають ніякого ортопедичного ефекту. Вже через 2 роки з початку використання, вони втрачають свою еластичність і починають провисати. Перевагою таких моделей є те, що при невисокій ціні, матрац може витримувати велике навантаження. А ось у поєднанні з кокосовим волокном, пружин боннель здатні забезпечити певний рівень ортопедичного ефекту.

пружинний блок боннель

В наш час все більшу популярність отримують матраци з незалежними пружинами Pocket Spring. На відмінну від простих матраців, в такій моделі кожна пружинка знаходиться в своєму чохлі із нетканого матеріалу. Кожна пружинка працює окремо, тому навантаження рівномірно розподіляється по всій площі матраца. Лікарі називають таку модель ортопедичною, тому що вона позитивно впливає на хребет людини. Завдяки цьому матраци на незалежних пружинах витісняють більш стару пружинну модель Боннель. Тільки уявіть собі, на одному квадратному метрі такого матраца знаходиться близько 250 малесеньких пружин з великою кількістю завитків. Чим більша кількість таких пружин, тим більше часу він прослужить для вас.

 незалежний пружинний блок покет спрінг

Щоб порівняти пружинний і безпружинний тип матраців, потрібно більш детально познайомитись із безпружинною моделлю. Згадайте старий бабусин ватний матрац. Це і є приклад безпружинного матраца. Пам’ятаєте, які вони важкі й громіздкі? А через декілька років ватний наповнювач збивається, тому спати на такій моделі зовсім некомфортно. В нових моделях таких матраців змінили наповнювач. Тепер використовують латекс, пінополіуретан і кокосове волокно.

Природній латекс виготовляють із смоли деревної породи гевеї. Матеріал гарно тягнеться, м’який і пружний. Плюсом даного матрацу є те, що він має ортопедичні якості і зовсім не провисає. Мінусом таких матраців є ціна, адже латексні моделі занадто дорогі. Більш дешевший варіант - це штучний латекс або латекс виготовлений із пресованих відходів гевеї. Такі матраци популярніші серед звичайного населення. Штучний латекс дуже схожий на поролон, проте він більш дешевший і немає ортопедичного ефекту.

Кокосове волокно або просто кокос широко застосовується в легкій промисловості, як натуральний наповнювач для матраців. Такий наповнювач більш підходить для дітей, тому що в них ще не сформована постава. Також доволі часто можна знайти комбінований матрац із латексної основи чи пінополіуретану та кокосового волокна. Наповнювач такого матраца чимось нагадує  шоколадний торт із вершковим кремом. Саме такі кольори мають кокосове волокно і латекс або пінополіуретан. Популярні також матраци з різними по твердості сторонами. Вважається, що кокосове волокно твердіше, тому ідеально підходить для більш холодного сезон. Латекс еластичний і м’який, тому на латексній стороні краще спати в теплу пору року. У матрацах різносторонньої жорсткості кожен зможе індивідуально підбирати для свого сну більш комфортну сторону.

Відмінності між пружинним матрацом і безпружинним

Пружинні матраци всередині практично порожні, тому пилу в даній моделі накопичується досить багато. Пил - це ідеальний варіант для розмноження пилового кліща, а він в свою чергу є рознощиком інфекційних захворювань. В матрацах із латексним наповнювачем або із кокосового волокна кліщі жити не можуть, тому їх там і немає.

Пружинні матраци мають в своєму складі метал (пружини), тому можуть бути провідниками статичної електрики. Вона негативно впливає на організм людини (особливо небезпечно на дитячий організм). В латексній основі і кокосовому волокні такий процес не виникає. Головне, щоб чохол був виготовлений із натуральної тканини, адже синтетика добре електризується.

Після потрапляння вологи в середину пружинного матраца починається процес корозії, тому пружини швидко виходять із ладу. Таким матрацом за невеликий період часу не можна буде користуватись. У безпружинному варіанті волога швидко випаровується, тому матрац більш придатний для довготривалого використання.

Спати на пружинному матраці комфортніше. На безпружинному матраці людина поступово скочується на його середину. Так виникає ефект гамака, а в такому положенні спати не дуже зручно і шкідливо для здоров’я.

Більшість людей вважає, що лежати краще на м’якому безпружинному матраці. Правда, такий наповнювач не підходить для дитячого і підліткового ліжка.

Пружинний матрац може прослужити близько 10 років, безпружинний латексний років на 5 довше.

Правильний вибір матраца

  1. Діти

Найкращий варіант для дітей з року і до дванадцяти років - це матрац із кокосовим або кокосово- латексним наповнювачем. Більш дешевий варіант буде матрац з пінополіуретану, простіше кажучи поролону, та кокосового волокна. Якщо є проблеми зі здоров’ям дитини, то батькам краще обговорити процес покупки матраца із лікарем-ортопедом.

  1. Дорослі

Кожна здорова людина повинна індивідуально підбирати собі матрац. Для людей, які хворіють серцево-судинними хворобами і захворюваннями органів дихання краще зупинити свій вибір на безпружинному матраці. При надмірній вазі доцільно також спати на таких матрацах.

Для комфортного і здорового сну більше підійде пружинний матрац із ортопедичною основою. Слід пам'ятати, що чим більша кількість маленьких пружинок в матраці, тим комфортніший сон. Така модель не витримує велике навантаження, тому не дозволяйте дітям стрибати на ній. 

Для тих, хто має захворювання хребта, не можна стверджувати, що обов’язково треба спати на твердому матраці. Таким хворим слід проконсультуватись із ортопедом. Лікарю видніше: вилікує недугу твердий матрац чи навпаки зашкодить.

Не потрібно купляти дешеві синтетичні матраци, адже вони можуть викликати алергічну реакцію. 

Одним із синтетичних наповнювачів матраца є меморіформ (піна з ефектом пам'яті). Якісний Memory Foam дорого коштує, а дешевий може містити в середині шкідливі для здоров'я синтетичні речовини. В розвинених європейських країнах такими матрацами майже не користуються тому і нам краще їх не купувати.